Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Енциклопедия

Зъбна хигиена

Спестете болките на детето си при зъболекаря, като го научите да се грижи за зъбите си от най-ранна възраст.
Причина за кариеса е бактериалната плака, която разяжда емайла на зъбите. Бактериите се хранят от въглехидратните остатъци в устата и произвеждат млечна киселина, която разрушава зъбите. Сладкото не само води до затлъстяване, то е основен враг на зъбите! Дори да давате флуор за профилактика, ако детето постоянно похапва бонбони и вафли, резултатът ще е нулев. Приучете малкото да се храни правилно и да мие редовно зъбите си. Зъбите и венците се почистват чрез слюнката и механично чрез храната. Давайте на детето плодове, зеленчуци, твърди храни.  Намалете шоколадите и сладкишите. Може веднъж дневно детето да хапне нещо сладко и след това веднага да измиете зъбите. Заменете сладките напитки с вода и чай.
Миенето на зъбките започва от втората година, но по аптеките се продават силиконови накрайници, с които можете да ги миете още с появата на първото зъбче.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби